Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με τη συμπεριφορά των ψειρών, τη διάδοσή τους, αλλά και τη θεραπεία τους. Σε αυτό το άρθρο αναλαμβάνουμε να καταρρίψουμε 4 από τους πιο δημοφιλείς μύθους.
1. Οι Ψείρες προτιμούν τα βρώμικα μαλλιά
Η αλήθεια είναι ότι οι ψείρες δεν αποτελούν δείγμα χαμηλής υγιεινής. Στην πραγματικότητα οι ψείρες δεν κάνουν τέτοιες διακρίσεις. Αδιαφορούν πλήρως για το πόσο καθαρό είναι το περιβάλλον τους.
2. Τα παιδιά κολλάνε ψείρες κυρίως στο σχολείο
Η αλήθεια είναι ότι, παρ’ ότι οι ψείρες διαδίδονται και στο σχολείο, μπορούν να διαδοθούν σε πάρα πολλά μέρη, όπως είναι τα φροντιστήρια, τα πάρκα, οι κατασκηνώσεις, οι προπονήσεις και οι συναντήσεις σε σπίτια, αυλές κ.ο.κ.
Αυτός ο μύθος είναι μεγάλη παγίδα, καθώς μειώνει την επαγρύπνηση τόσο των γονιών, όσο και των παιδιών, στους υπόλοιπους χώρους, με αποτέλεσμα να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που «θέλει» ο μύθος.
3. Οι ψείρες διαδίδονται πηδώντας ή πετώντας
Οι ψείρες δεν έχουν φτερά, δεν κάνουν άλματα και δεν πετάνε. Επίσης, δεν κάνουν μικρά πηδηματάκια από μέρος σε μέρος. Αντιθέτως, περπατάνε με τα πολύ μικρά τους ποδαράκια και μάλιστα πολύ γρήγορα, καθώς τους βοηθάει η ανατομία των ποδιών τους. Έτσι, όταν βρεθούν σε ένα κεφάλι, τείνουν να γαντζώνονται με μεγάλη σταθερότητα, χάρη στα νύχια τους που λειτουργούν σαν αγκίστρια.
Ο βασικός τρόπος διάδοσής τους είναι η απευθείας επαφή ενός κεφαλιού με ένα άλλο. Οι ψείρες που ζουν στα ανθρώπινα κεφάλια, χρειάζεται να τρέφονται περίπου κάθε 8 με 12 ώρες παρ’ όλα αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι καμία ενήλικη ψείρα δεν μπορεί να επιβιώσει για πάνω από 3 ημέρες χωρίς τροφή.
Έτσι, η διάδοση μέσω κρανών, ρούχων, μαξιλαροθηκών και χτενών είναι εξαιρετικά πιθανή ανάμεσα στα παιδιά, καθώς τείνουν να μοιράζονται τέτοια αντικείμενα συχνότερα. Γι’ αυτόν το λόγο, όταν ένα άτομο της οικογένειας έχει ψείρες, καλό είναι να μη μοιράζεται τέτοιου είδους προσωπικά αντικείμενα με τα υπόλοιπα μέλη της.
4. Χρειάζονται χημικά παρασιτοκτόνα για την εξόντωσή τους
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές θεραπείες και φάρμακα κατά των ψειρών. Είναι όμως, γεγονός ότι το αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι πιο ισχυρό από το τίμημα. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε τα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούμε (πόσο μάλλον όταν αυτά είναι για τα παιδιά μας) και να μην παρασυρόμαστε από την αγωνία μας να ξεφορτωθούμε αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες με κάθε κόστος. Επίσης, κυκλοφορούν διάφορα γιατροσόφια και απαρχαιωμένες τεχνικές καταπολέμησης της ψείρας οι οποίες όμως, δε θα πρέπει να αποτελούν επιλογή μας.
Τα mfree προϊόντα αντιμετώπισης των φθειρών έχουν δημιουργηθεί χωρίς PARABENS, χημικά παρασιτοκτόνα και τοξικά βιοκτόνα και η σωστή, βάσει οδηγιών, εφαρμογή τους θα μας βοηθήσει στην εξόντωσή τους, χωρίς όμως, να θέτουν σε κίνδυνο εμάς ή τα παιδιά μας!